نفتون: كاهش صادرات گاز به عراق، انفجار خط لوله صادرات گاز به تركيه كه در اثر آن ۳ ماه توقف صادرات به دنبال داشت و نيز معضلات و موارد مربوط به تمديد قرارداد ايران با تركيه از يك سو و مشكلات مربوط به افزايش مصرف داخلي گاز در داخل كشور و نيز مديريت مصرف گاز در فصل زمستان كه هر ساله مباحثي در مورد آن انجام ميگيرد از سوي ديگر همگي باعت شد كه اين صنعت در يكي دو سال اخير با چالشهاي متعددي روبرو باشد.
به گزارش نفتون، اين در حالي است كه اما و اگرهای صادرات گاز به پاکستان و افغانستان هم در ماههای اخیر همواره مورد پرسش رسانهها و محافل خبري بوده به طوري كه هم اكنون صحبت از صادرات گاز به اروپا مطرح است.
حسن منتظرتربتی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در مورد مقوله تجارت گاز معتقد است كه ما باید تجارت گاز را بهعنوان یکی از اصلیترین موضوعات دنبال کنیم و ترکیه یکی از آن مسیرهای مناسب برای تجارت گاز است. چه در خود بازار ترکیه، زیرا این کشور میخواهد مبادی مختلفی برای تأمین گاز داشته باشد و خود را به یک کشور وابسته نخواهد کرد؛ طبیعتاً بخشی از آن بازار را هم از ایران تأمین میکند که هم به نفع ترکیه است هم به نفع ایران، از سویی مسیر ترکیه مسیر خوبی برای تجارت گازی با اروپا در آینده است.
اين در حالي است که فضای تجارت گاز ترکیه نسبت به قرارداد پیشین تغییر کرده، یعنی بخش خصوصی آنها در حال ورود به حوزه توزیع گاز است که نقش دولتشان کمرنگتر میشود، بنابراین باید الگوی قرارداد ايران بايد برای فضای آینده ترکیه متناسب با بازار آنها آماده شود. ممکن است عرضه بخشی از گاز ايران به روشهای کوتاهمدت یا بهصورت فصلی صورت گيرد در حالی که بازار ترکیه هم بخش عمدهای از خریدهایش را تکمحموله انجام میدهد و همه را در قالب قراردادهای بلندمدت دنبال نمیکند.
اما آنچه بديهي است اين كه ايران بايد سهم خود را در بازار صادرات گاز عراق يا افزايش داده يا حداقل همين روند فعلي را حفظ كند.
از سوي ديگر، شرايط براي همكاري در خصوص افزايش صادرات گاز ايران به افغانستان به گونهاي است كه به دنبال مذاكرات صورت گرفته به نظر ميرسد با اخذ تضامين مربوطه دولتي، بخش خصوصي بايد دست به كار شود تا با كسب مجوزهاي لازم، كار ر مسير مطلوبي پيگيري شود.
موضوع تجارت گاز و صادرات آن از ايران به اروپا نيز به گونهاي مطرح است كه پالایشگاههای مجتمع گاز پارس جنوبی اکنون بیش از ۷۰ درصد گاز مورد نیاز کشور را تأمین میکنند و خوشبختانه این درصد تولید در آینده نزدیک بیشتر خواهد شد. از سویی همه تلاش و هدف اصلی، بالا بردن کیفیت محصولات در مجتمع گاز پارس جنوبی است که امیدواریم با انجام این مهم، رضایت مشتریان را داشته باشیم.
اين در حالي اس ت كه از ابتدای امسال تا پایان دیماه با تکیه بر توان داخلی و دانش بومی بیش از ۵۲۶ هزار تن گوگرد در مجتمع گاز پارس جنوبی تولید شده است و اگر شرايط مهيا باشد تا زمان صادرات گاز به اروپا مدت كمي باقي است.
نظرتان را بیان کنید
پیام های ارسالی پس از تایید منتشر خواهند شد
پیام ها