نفتون: مساله صادرات گاز ایران به کشورهای همسایه همواره یکی از مسائل مهم در تمام دولت ها بوده است. از زمانی که قرارداد گازی ایران و پاکستان و هند تحت الشعاع مسائل سیاسی قرار گرفت تا صادرات گاز به ترکمنستان و حتی عراق. در اینکه کشورهای همسایه نیاز مبرمی به گاز ایران دارند شکی نیست اما بسیاری از موارد سیاسی، صادرات گاز ایران را تحت تاثیر قرار داده است.
به گزارش نفتون، فصل زمستان همواره بر روی موضوعات گازی و نظایر آن بوده است اعم از کمبود گاز داخلی و ضرورت صرفه جویی گاز تجاری و خانگی تا صادرات گاز به طوری که حتی گاز ایران مشتری اروپایی هم دارد اما از آنجا که کشورهای اروپایی دنباله رو سیاست های تحریم های پوچ آمریکا و متحدانش قرار دارند تابحال فرصت انعقاد قراردادهای گاز با کشورهای اروپایی به به مرحله اجرایی نرسیده است.
البته به عقیده اسدزاده، معاون وزیر نفت در امور بینالملل و بازرگانی، صادرات گاز به اروپا همواره در اولویت بعدی صادرات گاز ایران قرار داشته است و آنچه ضرورت دارد ارتباط موثر و اقدام در خصوص صادارت گاز به کشورهای همسایه است.
در حال حاضر، در وهله نخست موضوع صرفه جویی در مصرف گاز در داخل مطرح است که با شدت گرفتن سرما به یک معضل تقریبا جدی تبدیل شده است و سپس صادرات گاز به کشورهایی نظیر پاکستان که در دستور کار قرار دارد که تحقق این امر به همکاری طرف پاکستانی بستگی زیادی دارد.
فارغ از مساله صادرات گاز به پاکستان، موضوع قاچاق سوخت در مرز این کشور با ایران است که با انجام مذاکرات مفصل دو جانبه می توان به راه حل مشترکی در مورد آن دست یافت.
در این رابطه اسدزاده معتقد است که تلاشمان این است با پاکستان به فرمولی برای احیای این قرارداد برسیم. میتوانیم قرارداد صادرات گاز ایران به پاکستان را با امضای یک قرارداد چندجانبه بین ایران، پاکستان و کشورهای سوم و چهارم انجام دهیم و قفل این مسیر را بشکنیم تا سکوی خوبی برای تحرک بخشیدن به انجام تعدادی پروژه دیگر با پاکستان باشد. پاکستان نیاز بالایی به سوخت دارد و چه شریکی مطمئنتر از ایران.
به هر حال مساله صادرات گاز در تمام دولت های گذشته مطرح بوده اما باید دید که دولت سیزدهم چه تمهیداتی برای استفاده بهینه از این نعمت الهی فراهم خواهد کرد و در واقع فرمول مردان اقتصادی دولت سیزدهم و رویکرد آن چیست.
البته می توان با دولت پاکستان برای صادرات گاز به گزینه تهاتر هم به صورت جدی تری نگریست. حتی در مورد صادرات گاز به افغانستان هم می توان به توافق رسید اما با توجه به شرایط خاص این کشور در حال حاضر، قطعیتی درباره آن نمی توان اظهار داشت.
این در حالی است که با زمستان زودرس امسال که از اوایل آبانماه آغاز شد، در نیمه دوم این ماه نسبت به همین بازه زمانی در سال ۹۹ و پنج سال گذشته، مصارف خانگی و تجاری بهواسطه برودت بیش از حد هوا بهویژه در استانهای شمالی کشور، افزایش ۲۰ درصدی را تجربه کرد.
با توجه به مصرف 6 برابری گاز در مقایسه با کشورهای اروپایی، نیروگاهها بهطور میانگین روزانه ۲۱۸ میلیون مترمکعب گاز مصرف کردهاند که نسبت به مدت مشابه پارسال، ۱۰ درصد افزایش یافته است.
نظرتان را بیان کنید
پیام های ارسالی پس از تایید منتشر خواهند شد
پیام ها