جمعه ۱۴۰۴/۰۱/۱۶ ۰۲:۴۱:۲۷

اقتصادکارامد- در حالی که هزینه‌های کاردرمانی و توانبخشی با توجه به افزایش قیمت تجهیزات زیاد شده، نیاز است که این خدمات تحت پوشش بیشتری از بیمه‌ها قرار گیرد.

هزینه‌های-کمرشکن-کاردرمانی-بر-دوش-معلولان

ایسنا/خراسان شمالی-کاردرمانی به‌عنوان یکی از شاخه‌های توانبخشی آرام آرام در حال تبدیل شدن به یک خدمت گران‌قیمت درمانی است، چراکه با توجه به افزایش تورم و پوشش اندک بیمه‌ای، بسیاری از افراد جامعه هدف این خدمات که عمدتاً افراد دارای معلولیت هستند، از این خدمات محروم می‌شوند.

کاردرمانی یکی از شاخه‌های توانبخشی است که روی ابعاد مختلف جسمی و روانی بیماران کار می‌کند. در واقع، کار درمانی استفاده درمانی از کارها و فعالیت‌های روزمره زندگی برای افراد و گروه‌ها با هدف تسهیل مشارکت آن‌ها در زندگی و موقعیت‌های مختلف خانه، مدرسه، محیط کار و اجتماع است.

استفاده از فعالیت‌های هدفمند، برای جلوگیری از ناتوانی و حفظ سلامتی و دادن استقلال برای انجام کارهای افرادی است که به نوعی دچار آسیب جسمی، ذهنی یا روانی هستند.

کاردرمانی تنها رشته توانبخشی در جهان است که با وسعت زیادی نقش‌آفرینی می‌کند. اگر هر انسانی در هر بعدی دچار مشکل شود، کارشناس این رشته می‌تواند به ارتقای توانمندی و کاهش مشکل فرد کمک کند تا به استقلال فردی برسد و بتواند شغل داشته باشد.

کاردرمانی می‌تواند برای افرادی که درد، مصدومیت و آسیب، بیماری یا ناتوانی دارند و از آن‌ها رنج می‌برند به طوری که انجام وظایف شغلی، تکالیف مدرسه، مراقبت از خود، انجام کارهای خانه، حرکت کردن یا شرکت در فعالیت‌ها را برای‌شان دشوار می‌کند، مفید باشد.

کاردرمانگران با افراد در رده‌های سنی مختلف از نوزادان نارس گرفته تا خردسالان، بزرگسالان در میان‌سالی و سالمندان کار می‌کنند. به‌طور خلاصه، یک کاردرمانگر بر نحوه انجام هر نوع فعالیت توسط مراجعه‌کنندگان نظارت و سپس طرحی را به افراد با هدف آسان‌تر شدن فعالیت‌ها و کاهش دشواری در انجام آنها ارائه می‌کند.

بیش از ۹۰ درصد جامعه هدف کاردرمانی را افراد دارای معلولیت و گروهی از بیماران خاص، بویژه کودکان اوتیسم تشکیل می‌دهند. در این راستا، بسیاری از این افراد با توجه به افزایش مشکلات اقتصادی دچار مشکلاتی مانند پیگیری نشدن درمان و توانبخشی به دلیل در اولویت قرار دادن نیازهای دیگر شده‌اند.

هزینه‌های بالای کاردرمانی و انصراف از انجام آن

یکی از بیماران صعب‌العلاج خراسان شمالی که تحت پوشش بهزیستی است، در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: چند سال است دچار بیماری دیستروفی عضلانی شده‌ام. در ابتدای بروز علائم بیماری، اطلاعات زیادی درباره آن نداشتم. پزشکان شهر بجنورد با این بیماری آشنایی نداشتند و همین موضوع سبب شد در همان ابتدا، تشخیص درست ندهند و زمانی این بیماری تشخیص داده شد که علائم بیماری در من کاملا آشکار شد.

وی گفت: حدود دو سال برای درمان به مشهد می‌رفتم. این پزشک در این دو سال هیچ توصیه‌ای برای انجام کاردرمانی به من نمی‌کرد و همیشه می‌گفت از آنجایی که علت بروز این بیماری در انسان ناشناخته است، پس راه درمان شناخته‌شده‌ای نیز برای آن وجود ندارد.

وی افزود: روز به روز وضعیت جسمانی من بدتر و راه رفتن و حرکت کردن سخت تر می‌شد، به‌طوری که وقتی می‌خواستم برگردم و به عقب نگاه کنم، می‌افتادم. سرانجام یکی از پزشکان برای من ۱۰ جلسه کاردرمانی تجویز کرد و خوشبختانه با یکی از کاردرمانگرهای حرفه‌ای آشنا شدم که در بهبود وضعیت من بسیار تاثیرگذار بود.

این بیمار ادامه داد: این کاردرمانگر بعد از بررسی وضعیت جسمی و حرکتی من توصیه کرد تا مدتی به‌صورت مستمر و یک روز در میان برای انجام کاردرمانی مراجعه کنم. در روز اول به من گفته شد که رگ‌های یکی از پاهایم به علت حرکت نکردن کوتاه‌تر از پای دیگری شده است و حرکت‌های نرم کششی آغاز شد. کار به جایی رسید که می‌توانستم پاهایم را حتی به اندازه ۱۸۰ درجه باز کنم و دیگر نمی‌افتادم و به راحتی می‌توانستم کارهای شخصی خود را انجام دهم و بسیار راضی بودم. بعد از گذشت حدود یک سال به من گفته شد دیگر نیازی به کاردرمانی نیست و هر ماه فقط برای بررسی وضعیت جسمی و حرکتی نزد کاردرمانگر بروم.

وی بیان کرد: در آن زمان هیچ‌یک از هزینه‌های کاردرمانی تحت پوشش بیمه نبود، بهزیستی نیز به‌طور کامل هزینه‌ها را پرداخت نمی‌کرد؛ اما به هر نحوی که بود هزینه را تامین می‌کردم و برای انجام کاردرمانی به مرکز مربوط می‌رفتم.

وی گفت: اکنون که دوباره نیاز به کاردرمانی پیدا کرده‌ام، پرداخت هزینه‌های آن برای من خیلی سنگین است و هزینه‌ها نسبت به چند سال پیش، افزایش خیلی زیادی داشته است. در حال حاضر برای هر جلسه نیم ساعته باید ۱۶۰ هزار تومان پرداخت کنم، پرداخت این هزینه برای من که تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی بودم و این بیمه هیچ‌یک از این هزینه‌ها را پرداخت نمی‌کند، امکان‌پذیر نیست. این امر سبب شده تا از انجام آن منصرف شوم و با گذشت زمان، وضعیت جسمانی و حرکتی من بدتر خواهد شد.

تعهد پوشش بیمه ای برای کاردرمانی افزایش یابد

سید حسین شریفیان، یکی از کاردرمانگرهای خراسان شمالی نیز در گفت‌وگو با ایسنا گفت: هزینه هر جلسه کاردرمانی در خراسان شمالی ۱۶۰ هزار تومان و در تهران ۲۸۰ هزار تومان است که رقم زیادی است.

وی با اشاره به اینکه در یکی دو سال گذشته، پرداخت بخشی از جلسات کاردرمانی را برعهده گرفته‌ام، افزود: تعهدی که بیمه‌ها برای پرداخت هزینه‌های کاردرمانی داشتند، بسیار ناچیز است. بیمه سلامت انجام ۴۰ جلسه در سال را تحت پوشش قرار داده که ۷۰ درصد از این هزینه‌ها را پرداخت می‌کند؛ اما باید به این نکته توجه داشت که کاردرمانی یک امر مستمر است و برای اینکه بیمار تا حدودی به وضعیت رضایت‌بخش برسد باید آن را تا مدت زیادی به‌صورت مستمر انجام دهد و ۴۰ جلسه در سال به معنای سه جلسه در هر ماه است که رقم بسیار اندکی است. از سوی دیگر، بیمه تامین اجتماعی پرداخت کاردرمانی را در تعهد خود نداده است.

شریفیان با بیان اینکه بیمه‌ها پرداخت کاردرمانگرها را با تاخیر دو تا سه ماهه انجام می‌دهند، گفت: این امر سبب نارضایتی کاردرمانگرها شده و موجب شده تا بسیاری از آن‌ها با بیمه قرارداد نبندند و به‌صورت آزاد فعالیت کنند که در این صورت تمام بار هزینه‌ها بر دوش بیمار می‌افتد.

وی افزود: کاردرمانی برای توانبخشی بیماران اهمیت زیادی دارد و اگر به‌صورت مستمر انجام شود، موجب استقلال بیمار می‌شود تا بتواند فعالیت شخصی خود را انجام دهد.

برخی مراکز کاردرمانی در این استان با بیمه‌ها وارد قرارداد نشده‌اند

هاجر آزاد، معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان شمالی نیز در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: بیمه سلامت پرداخت بخشی از هزینه‌های کاردرمانی را تا حدودی تقبل کرده که اقدام بسیار خوبی است، اما باید میزان تعهد آن افزایش یابد، چراکه کاردرمانی یک امر مستمر برای بیمار است.

وی تاکید کرد: سایر بیمه‌ها مانند تامین اجتماعی نیز باید وارد شوند، چراکه تعدادی از افراد تحت پوشش بهزیستی تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند.

آزاد ادامه داد: برخی از مراکز کاردرمانی در این استان با بیمه‌ها وارد قرارداد نشده‌اند که لازم است این مراکز مسؤولیت اجتماعی خود را انجام دهند و برای اینکه بار هزینه معلول‌ها کاهش یابد، با بیمه‌ها قرارداد ببندند.

وی افزود: ۲۵ هزار و ۶۰۰ فرد معلول تحت پوشش این اداره کل قرار دارند. همچنین امسال سه هزار و ۲۰۰ خانواده مستمری‌بگیر به مستمری‌بگیران این استان افزوده شده است.

هزینه‌های کمرشکن کاردرمانی بر دوش معلولان

پیام ها

نظرتان را بیان کنید

پیام های ارسالی پس از تایید منتشر خواهند شد