نفتون: اقلیم خشک ایران باعث شد همواره دغدغه آب بر روی دوش این کشور سنگینی کند؛ دغدغهای که راهکارهای مختلفی برای حل آن در نظر گرفته شده و به نظر میرسد استفاده از واحدهای آب شیرینکن سرخط مهمترین اقدامات درحال انجام بوده و در این راستا ۶۸ واحد تأسیسات نمکزدایی آب در نوار ساحلی جنوب کشور در حال احداث و بهره برداری است.
به گزارش ایسنا، برای تأمین آب برخی استانها و کمرنگتر شدن دغدغه کم آبی، استفاده از آب دریاها هم یکی از راهحلهاست. به گفته کارشناسان، با وضعیت کنونی خشکسالی و تغییر اقلیم موجود، چارهای جز رفتن به سمت تأمین آب شیرین از محل آب دریا وجودنخواهد داشت، در این راستا نیز مطالعاتی که وزارت نیرو و شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور انجام داده، به تصویب رسیده و ابلاغ شده است که در فاز اول، آب مورد نیاز حاشیه صد کیلومتری جنوب کشور در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، خوزستان و بوشهر، بهطور کامل از آب دریا تأمین شود و از آبهای درون سرزمینی رفع نیاز شود.
همچنین طبق برنامهریزی انجام شده، باید در آینده دو میلیون مترمکعب در شبانهروز، آبشیرین کن داشته باشیم؛ هماکنون نیز ۴۰۰ هزار مترمکعب آب شیرین کن در حال ساخت و بهره برداری است و قرار شده تا طی دو فاز، با تأمین ۳۰۰ هزار مترمکعب آب در شبانهروز، به اهداف مورد نظر دست یافت و به نظر میرسد که با این رویکرد دولت بتواند گام بزرگی در این حوزه بردارد.
موضع دولت درباره تأسیس واحدهای آب شیرینکن
اواسط سال گذشته بود که رئیس جمهوری بر این مساله تاکید کرده و گفته بود که ایران تقریباً در یک منطقه خشک قرار گرفته است و ما باید برای مردم به فکر آب باشیم؛ ایران هیچ مشکل آبی ندارد، بلکه مشکل تلاش و برنامهریزی دارد. وی همچنین گفته بود در جنوب و شمال آب داریم؛ چطور تمام کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس از این آب استفاده میکنند و ما استفاده نمیکنیم و همه چشم ما به آسمان بوده که باران ببارد. خداوند منابع بزرگ آب را در کنار ما قرار داده و باید از آنها استفاده کنیم.
به گفته او، در شمال باید همانند دیگر همسایگان از دریای خزر استفاده کنیم. در حالی که دیگران در حال بهرهگیری از آب دریای خزر هستند اما ما معطل ماندهایم و تماشا میکنیم. کشورهای همسایه در دریای خزر، این همه آلودگی درست میکنند، بهگونهای که در ساحل خزر در مازندران، گیلان و گلستان لایه نفتی روی آب بسته شده است و ما استفاده مشروعمان از این دریا را به بهانههای بسیار جزئی که نادرست و ناصحیح است، انجام نمیدهیم.
همچنین اواسط سال گذشته، رضا اردکانیان - وزیر نیرو - اعلام کرد که در زمینه آبشیرینکنها، ۱۴۲ قرارداد مشارکت بخش خصوصی با سرمایهای بالغ بر ۷,۳۰۰ میلیارد تومان منعقد شده است و وزارت نیرو برنامههای ویژهای را برای این موضوع در نظر گرفته است.
احداث و بهرهبرداری ۶۸ واحد نمکزدایی در جنوب کشور
بر این اساس، معاون مهندسی و توسعه شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، با اشاره به اجرای سیاست تأمین آب شرب نوار ساحلی جنوب کشور از دریا، گفت: در راستای این سیاستها ۶۸ واحد تأسیسات نمکزدایی آب در نوار ساحلی جنوب کشور در حال احداث و بهرهبرداری است.
شاهین پاکروح در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه به استناد بند الف مادهی ۳۶ برنامهی ششم توسعه، دولت مکلف است تا پایان اجرای برنامه، حداقل ۳۰ درصد آب آشامیدنی مناطق جنوبی کشور را از طریق شیرینسازی آب دریا تأمین کند، اظهار کرد: در حال حاضر در کشور ۶۲ واحد نمکزدایی آب با مجموع ظرفیت تولید ۲۶۰ هزار مترمکعب در شبانه روز در حال بهرهبرداری و ۲۵ واحد دیگر نیز با مجموع ظرفیت تولید ۲۳۶۲۲۰ مترمکعب در شبانه روز در دست ساخت است.
وی افزود: از این تعداد ۶۸ واحد با مجموع ظرفیت تولید روزانهی ۴۳۹ هزار مترمکعب در استانهای واقع در حاشیهی خلیج فارس و دریای عمان قرار دارند که از نظر تعداد ۲.۷۸ درصد و از نظر ظرفیت ۵.۸۸ درصد کل تأسیسات نمکزدایی آب شرب کشور را شامل میشود.
معاون مهندسی و توسعه شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور درباره دیگر طرحها نیز توضیح داد: علاوه بر طرحهای مذکور، مطالعات طرح جامع ارزیابی سامانههای نمکزدایی از آبهای شور و لب شور در مناطقی از هفت استان در نوار ساحلی جنوبی کشور که در فاصله ۱۰۰ کیلومتری از خلیج فارس و دریای عمان قرار دارند، انجام شده است. در این مطالعات امکان جبران کمبود آب استانهای هرمزگان و بوشهر و بخشی از استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، فارس، خوزستان و کهگیلویه و بویر احمد از طریق سامانههای آب شیرینکن همزمان بررسی شده است.
نظرتان را بیان کنید
پیام های ارسالی پس از تایید منتشر خواهند شد
پیام ها