نفتون: در حال حاضر یکی از ظرفیتها و پتانسیلهای اصلی کشور، مساله توجه به رویکرد صنعت پتروشیمی کشور است. این صنعت با ظرفیت بالقوهای که در خود دارد میتواند از طریق خود اشتغالی جوانان در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته، بسترهای لازم برای کارآفرینی را فراهم کند.

به گزارش نفتون، از سوی دیگر، مسوولیت اجتماعی یکی از اهداف مهم صنعت پتروشیمی است که این امر به از سال گذشته تاکنون در برخی مناطق جنوبی کشور مورد توجه قرار گرفته است.
این موارد در حالی است که سهم پتروشیمی در تامین اعتبارات طرحها ۶۰ درصد و سهم دستگاههای اجرایی را ۴۰ درصد در حال حاضر است که با روند اجرایی شدن طرحهای مختلف، در سال آینده افزایش نیز خواهد یافت.
در اینجا ذکر این نکته لازم است که در سال ۱۳۷۶کل ارزش تولیدات صنعت پتروشیمی با همه تلاشها قبل از انقلاب و ۲۰ سال بعد از انقلاب کمتر از یک میلیارد دلار بود که با جهش در دو دولت اصلاحات این درآمد در سال ۱۳۹۲ به حدود یازده میلیارد دلار رسید، از سال ۹۲ با جهش دوم صنعت پتروشمی در فاصله سالهای ۹۲ تا پایان سال ۹۸، ۱۸طرح دیگر به بهره برداری رسید و با به تولید رسیدن ۲۷ طرح دیگر تا سال ۱۴۰۰ با سرمایهگذاری ۱۷ میلیارد دلار، ارزش تولیدات پتروشیمی به ۲۵ میلیارد دلار و تا سال ۱۴۰۳ این عدد با ادامه کار در جهش سوم به ۳۷ میلیارد دلار خواهد رسید.
بنابراین میتوان تنیجه گرفت که تولید پتروشیمی تا پایان دولت نسبت به ابتدای دولت ۲ برابر شده است و با پیشرفتهای فیزیکی طرحهایی که مشخص است و همه آنها منتشر شده است تا سال ۱۴۰۴ به بیش از سه برابر نسبت به ابتدای دولت خواهد رسید.
روز پنجشنبه گذشته و در مراسم افتتاح طرحهای ملی وزارت نفت که از طریق ویدئو کنفرانس در دو استان بوشهر و لرستان برگزار شد، وزیر نفت به نقش پتروشیمیها در بورس هم اشاره کرد و گفت: هم اینک ۲۵ درصد ارزش بازار سرمایه اکنون متعلق به شرکتهای پتروشیمی است و چون از گروههای ارزآور و صادرات محور هستند خیلی مورد استقبال مردم هستند.
به گفته زنگنه در سالهای گذشته تلاش شد در راستای سیاست اقتصاد مقاومتی و گسترش مالکیت عمومی و مردمیکردن اقتصاد تا حد ممکن شرکتهای پتروشیمی در بورس عرضه شوند به طوری که شرکتهای پتروشیمی پارس، تندگویان و نوری عرضه شدند و چند مجتمع دیگر با همکاری بورس به زودی عرضه می شوند.
این موارد در حالی بیان میشود که باید توجه داشت افتتاح پروژههای متانول کاوه و پتروشیمی کیمیای پارس خاورمیانه در استان بوشهر با دستور رئیس جمهوری، موجب شد تا این دو طرح ۴ میلیون تن ظرفیت تولید کشور را افزایش میدهد و یک و شش دهم میلیارد دلار ارزش طرحهایی است که افتتاح شد.
لازم به ذکر است تولید متانول کشور در پایان سال ۹۸ حدود ۶.۷ میلیون تن بوده است با پایان جهش دوم به ۱۷.۵ میلیون تن و در پایان جهش سوم به ۲۴ میلیون تن میرسد ضمن اینکه یک خبر خوب است، یک هشدار هم هست که ممکن است با اشباع بازار مواجه شویم و لذا باید تولید کنندگان به پایین دستی متانول بسیار توجه کنند. پروپیلن بیشترین نیاز را در صنایع پایان دستی دارد و کمبود هم در کشور وجود دارد. اکنون طرحهای زنجیره پیشران را بر اولویت پروپیلن قرار گرفته که به زودی به دولت تقدیم خواهد شد.
گفتنی است۳۰ طرح توسعهای صنعت پتروشیمی در ماهشهر با اشتغال زایی پنج تا ۶ هزار نفر در چهار سال آینده اجرایی خواهد شد
در آخر باید به این نکته توجه داشت که یکی از مهمترین وظایف صنعت پتروشیمی این است که با تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز از خام فروشی جلوگیری میکند. تامین خوراک صنایع پایین دستی در صنایع داخلی و جلوگیری از خروج ارز برای تامین نیازها از دیگر مواهب این صنعت است و مهم ترین تامین کننده نخست ارز کشور در سامانه نیما به عنوان بزرگترین صادر کننده غیر نفتی است.
با توجه به آن که 25 درصد ارزش بازار سرمایه اکنون متعلق به شرکتهای پتروشیمی است ذکر این نکته ضروری است که ارزش تولیدات پتروشیمی به ۲۵ میلیارد دلار و تا سال ۱۴۰۳ این عدد در جهش سوم به ۳۷ میلیارد دلار خواهد رسید به گونهای که تا پایان سال ۱۳ طرح دیگر افتتاح خواهد شد که موجب افزایش ۲۵ میلیون تنی ظرفیت تولید پتروشیمی کشور میشود.
نظرتان را بیان کنید
پیام های ارسالی پس از تایید منتشر خواهند شد
پیام ها