اقتصادکارامد: سرمایه گذاری خارجی در پروژههای مختلف نفتی با وجود تحریمها در جریان است به طوری که برای سرمایهگذاری حدود ۱۱۰ تا ۱۲۰ میلیارد دلار جهت افزایش تولید نفت و گاز برنامهریزی شده است.

به گزارش مهر، سرمایه گذاری خارجی در پروژههای مختلف نفتی موضوعی است که با وجود تحریمها در جریان است به گونهای که برای سرمایهگذاری حدود ۱۱۰ تا ۱۲۰ میلیارد دلار جهت افزایش تولید نفت و گاز برنامهریزی صورت گرفته است.
به عقیده کارشناسان این حوزه ایران فرصتهای بسیار مناسبی در صنعت نفت دارد به گونهای که هر کشوری که با ما قرار دادی منعقد کند بازی دو سر برد برای طرفیت است. اما مهمترین مؤلفه هر سرمایه گذاری سود آوری و اطمینان خاطر از بازگشت سرمایه است و در صورتی که کشور ما برای سرمایه گذاران سود آوری داشته باشد میتوان به افزایش سرمایه گذاری خارجی در صنعت نفت امیدوار بود.
سرمایه گذاری نفتی برای مردم جذاب است
مهمترین مؤلفههای سرمایه گذاری در هر عرصهای را ابتدا باید سودآوری سپس بازگشت سرمایه دانست با این وجود به نظر میرسد مردم بی رغبت به سرمایه گذاریهای نفتی نیستند، روح الله کهن هوش نژاد کارشناس انرژی هم صحه بر این موضوع میگذارد و به خبرنگار مهر میگوید ایران برای حفظ وضعیت فعلی صنعت نفت خود به سرمایهگذاریهای مداوم نیاز دارد.
وی با اشاره به اینکه سرمایه گذاریهای نفتی میتواند برای مردم جذابیتهای لازم را داشته باشد اضافه کرد: در سال سرمایهگذاری برای تولید، ایجاد صندوقهای سرمایهگذاری مختص پروژههای نفتی برای جذب سرمایهگذاران خرد میتواند گزینه مناسبی برای جذب سرمایه به این حوزه باشد.
محسن قمصری مدیر اسبق امور بینالملل شرکت ملی نفت هم همین نظر را دارد و معتقد است که سرمایه گذاری در صنعت نفت برای مردم و سرمایه گذاران امری جذاب است به گفته وی به نظر میرسد با توجه به وضعیت خوبی که پروژهای نفتی دارند مردم بی تمایل به سرمایه گداری در صنعت نفت نیستند و باید به آنها اطمینان خاطر دهیم که سیاستهای پیش رو دائمی بوده و تغییر نمیکند.
راهکارهای جذب سرمایه؛ تضمین سودآوری
اما مدیر اسبق امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران خاطر نشان کرد: با روشهایی نظیر توزیع سهام، اوراق بورس و.... اقدام به جذب سرمایههای خرد کنیم که حجم کمی ندارد و امکان سرمایه گذاری در آن وجود دارد که به مدیریت کلان نیاز دارد. البته باید در نظر داشت متأسفانه پروژههای نفتی معمولاً طولانی مدت هستند و دست کم به ۴ تا ۵ سال زمان نیاز دارد به همین علت باید بتوانیم این اطمینان خاطر را به سرمایه گذار بدهیم که با تغییر دولتها سیاستهای جذب سرمایه تغییر نمیکند.
قمصری در خاتمه اضافه کرد: در صورتی که مردم بخواهند در پروژههای عظیم نفتی مشارکت داشته باشند باید به صورت سهام دار باشند دیگه درسته قطعاً سهام دارشن یعنی مردم به عنوان عوامل عضو نمیتوانند که مدیریت پروژه را به عهده بگیرند به همین دلیل باید به صورت سهام داری در این نوع پروژههای نفتی سهیم شوند البته باید این اطمینان را به سرمایه گذاران داد که مدیریت پروژه منابع مالی آنها را حفظ کرده و سودآوری شأن تضمین میشود که کار دشوار و سختی هم نیست.
کشورهای غیر غربی میتوانند سرمایه گذاران نفتی باشند؛ لغو تحریمها جذب سرمایه را آسانتر میکند
اما جذب سرمایهگذاریهای خارجی چرا مهم است چرا که با جذب سرمایه گذاری خارجی میتوان مسیر ورود تکنولوژیهای جدید در تمام عرصه تولید باز کرد که موجب توسعه میدان اقتصادی کشور میشود که متأسفانه تحریمهای موجود سد راه سرمایه گذاری در کشور شدهاند. البته کهن هوش نظر دیگری دارد و معتقد است تحریمها نمیتواند مانع از سرمایه گذاریهای داخلی و خارجی شوند.
به گفته وی در شرایط تحریم، ایران میتواند با کشورهای غیرغربی مانند چین، عراق، و ونزوئلا همکاری کند تا از طریق مبادلات تجاری و انرژی، منابع مالی را تأمین کند.
وی با اشاره به اینکه لغو تحریمهای موجود میتواند راه گشای جذب سرمایه خارجی باشد، خاطر نشان کرد:، جذب سرمایه در شرایط تحریم چالشبرانگیز است و نهایتاً با بهبود شرایط سیاسی و لغو تحریمها، جذب سرمایه خارجی آسانتر خواهد شد.
برای مدتی از جذب سرمایه در صنعت نفت عقب ماندیم
قمصری جذب سرمایه گذاری در صنعت نفت بیشتر مربوط به مسائل سیاسی است اما به طور کلی برای اینکه بتوانیم تولید گاز و نفت کشور را مدیریت، سطح تولید را حفظ و حتی میزان تولید را افزایش دهیم به منابع متعدد با مقادیر متناوب نیازمندیم که متأسفانه به دلیل اینکه برای مدتی از جذب سرمایه در صنعت نفت عقب افتادیم.
کهن هوش نژاد ادامه داد: اگرچه آمار دقیقی در این زمینه در دسترس نیست، اما سرمایهگذاریهای سالانه برای نگهداری و تعمیرات ضروری است. همچنین کشور به سرمایهگذاری برای جایگزینی تجهیزات فرسوده و به روز رسانی فناوری نیاز دارد تا از کاهش تولید جلوگیری کند.
وی خاطر نشان کرد: برای سرمایهگذاری حدود ۱۱۰ تا ۱۲۰ میلیارد دلار جهت افزایش تولید نفت و گاز برنامهریزی صورت گرفته است. از این مبلغ، حدود ۵۰ میلیارد دلار برای افزایش تولید نفت به ۴.۶ میلیون بشکه در روز و حدود ۷۵ میلیارد دلار برای افزایش تولید گاز به ۱.۳۵ میلیارد متر مکعب در روز اختصاص داده شده است.
لغو تحریمها جذب سرمایه خارجی آسانتر میکند
کهن هوش نژاد خاطر نشان کرد: ایران از فاینانس چین برای توسعه صنعت نفت و گاز استفاده کرده است در گذشته، ایران فاینانس ۲۰ میلیارد دلاری از چین برای تأمین مالی پروژههای نفتی دریافت کرده بود که به نام سایناشور شناخته میشد.
قمصری هم بر همین عقده است و با اشاره به اینکه با کشور چین میتوان تعاملات خوبی انجام داد، اضافه کرد: در تعاملات با چین میتوان به نتایج خوبی دست یافت زیرا چینیها با توجه به نیازشان به انرژی به دنبال جذب منابع از خاور میانه هستند و خاورمیانه یکی از منابع بسیار نزدیک به چین است و همانطور که مشخص است کشور چین در بسیاری از کشورهای منطقه سرمایه گذاری کرده است و من فکر میکنم که این آمادگی را دارند که در ایران همین کار را انجام دهند.
براساس این گزارش، با وجود تحریمها سرمایه گذاری داخلی و خارجی و برای توسعه صنعت نفت امری لازم است چرا که کشور ما باید جذب سرمایه گذار فناوریهای جدیدی را وارد کنیم و از این طریق به افزایش تولید و توسعه صنعت نفت چه در بالا دست و چه در پایین دست امیدوار بود.
نظرتان را بیان کنید
پیام های ارسالی پس از تایید منتشر خواهند شد
پیام ها