پنج شنبه ۱۴۰۳/۰۹/۰۱ ۱۳:۵۱:۱۴

نفتون: یکی از سیاست‌های مهم دولت سیزدهم در حوزه فروش نفت، تمرکز بر بازارسازی نفت از طریق سیاست بازسازی پالایشگاه‌های نیمه فعال کشورهای همسو از طریق صادرات خدمات فنی و مهندسی بوده است که تحت عنوان سیاست پالایشگاه‌داری فراسرزمینی مشهور است.

تحولات-بازار-جهانی-نفت-و-ضرورت-بازسازی-پالایشگاه‌های-نیمه-فعال

به گزارش نفتون، این در حالی است که ایران با تمرکز بر پالایشگاه‌های نیمه‌فعال کشورهای همسو و با تکیه بر دانش و توان ایرانی در حوزه تجهیزات پالایشگاهی، ابتدا ظرفیت پالایشگاه موردنظر در کشور هدف را به ظرفیت اصلی و اسمی خود بازمی‌گرداند و سپس با اعمال تغییرات جزئی و اصلاح فرآیندها، اقدام به اصلاح خوراک پالایشگاه کرده و از این پس دیگر نفت خام ایران به عنوان خوراک پالایشگاه می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

با توجه به آن که کارشناسان همواره بر فروش مواد خام نفت و پتروشیمی تاکید کرده‌اند از این رو شرایط باید به گونه‌ای فراهم شود تا یک بازارسازی جدید برای نفت خام ایران ایجاد و طی آن با فروش تضمینی نفت، از این پس پالایشگاه فراسرزمینی کشور هدف به صورت روزانه نیازمند نفت خام ایران باشد و ایران نیز در یک قرارداد بلندمدت در ازای سهامداری در پالایشگاه فراسرزمینی، نفت خام خود را به این پالایشگاه عرضه خواهد کرد و بدین ترتیب علاوه بر برگشتن پالایشگاه مذکور به ظرفیت اسمی و کامل خود و سود بردن کشور هدف، ایران نیز از طریق سود سرمایه‌گذاری انجام شده و همچنین فروش روزانه نفت خام خود به این کشور، در این معامله سود و منفعت خواهد برد.

این موارد در حالی بیان می‌شود که نفت با دور شدن سرمایه گذاران از دارایی‌های پرخطر در بازارهای گسترده‌تر، در بحبوحه چشم انداز ضعیف برای اقتصاد چین و اقتصاد جهانی، آینده‌ای متفاوت را برای تولیدکنندگان و همچنین مصرف کنندگان آن فراهم خواهد آورد.

به بیان دیگر سیاست پالایشگاهداری فراسرزمینی و بازسازی این پالایشگاه‌ها، مسیر تبدیل شدن نفت ایران به فرآورده را هموار خواهد کرد که در راستای افزایش تولید فرآورده‌ها و اجتناب از خام‌فروشی است.

گمانه زنی‌ها در خصوص قیمت نفت در آینده‌ای نزدیک به دلیل تداوم جنگ اوکراین و نیز تحولات جهانی موجب شده تا کشورهایی مثل عربستان و کویت از طریق سیاست خرید تقاضا، بازار نفت بسیار زیادی را برای خود ایجاد کرده‌اند و وابستگی متقابل بالایی نیز در بازارهای نفت خام خود به وجود آورده اند. این سیاستی است که تاکنون در کشور ما تا حد زیادی مورد غفلت واقع شده است. در نتیجه  فروش نفت خام کشورمان از تحریم‌های آمریکا بسیار متاثر شده است.

این در حالی است که شرایط باید به گونه‌ای فراهم شود که نفت به به فرآورده تبدیل شده و در واقع خاصیت تحریم پذیری آن را کم می کنیم. سیاست پالایشگاه داری فراسرزمینی و بازسازی این پالایشگاه ها برای ایران منافع زیادی دارد که اولین مورد آن صادرات خدمات فنی و مهندسی دانش بنیان ایرانی است و ثانیا، مسیر تبدیل شدن نفت ایران به فرآورده هموار خواهد شد و این اقدام دولت در راستای افزایش تولید فرآورده‌ها و اجتناب از خام فروشی است که اخیراً مورد توجه زیادی قرار گرفته است. ارزش افزوده ای که در تکمیل زنجیره وجود دارد نسبت به خام فروشی بسیار بیشتر است و موجب بی اثر شدن تحریم‌ها می شود.

 

تحولات بازار جهانی نفت و ضرورت بازسازی پالایشگاه‌های نیمه فعال

پیام ها

نظرتان را بیان کنید

پیام های ارسالی پس از تایید منتشر خواهند شد