نفتون: مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران گفت که در حال حاضر مخازن سد های استان به میزان حدود ۳۰۰ میلیون متر مکعب آبگیری شده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷۵درصد بیشتر است.
در حالی امسال با افزایش حجم ذخیره و حتی سر ریز شدن آب پشت سدهای مازندران مواجه هستیم که در روزهای فروردین سال پیش به دلیل کاهش بارندگی و کم شدن روان آبها منابع آب کشاورزی تحت تاثیر شدید قرار گرفت و سبب شده تا کشت برنج در سه هزار هکتار از شالیزارهای شرق استان در خط قرمز قرار بگیرد.
بیشترین اثرگذاری خشکسالی سال گذشته از طریق کاهش ذخایر آبی سدهای استان خودنمائی کرد و در این میان وضعیت سد شهید رجائی ساری به عنوان یکی از 2 سد بزرگ مازندران از بقیه سدها و آبگیرها وخیم تر بوده است.
سد شهید رجائی ساری که 162 میلیون متر مکعب ظرفیت ذخیره سازی دارد در نیمه فروردین سال 97 تنها حدود 55 میلیون متر مکعب آن ذخیره داشته است که از این میزان هم 22 میلیون مترمکعب برای پایداری سد قابل برداشت نبوده است.
استان مازندران دارای 2سد بزرگ شهید رجایی ساری و البرز در سوادکوه و 6 سد کوچک با ظرفیت ذخیره 350میلیون مترمکعب است .
ابراهیم یخشکی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ،بیشترین افزایش حجم مخازن سد های استان را امسال مربوط به سد شهید رجایی دانست و افزود: این مقدار ذخیره در مقایسه با سال گذشته 153 درصد افزایش نشان می دهد.
وی میزان حجم آب ذخیره شده در سد شهید رجایی را 138میلیون متر مکعب اعلام کرد و ادامه داد: هم اکنون 86 درصد از مخزن سد رجایی آبگیری شده که این رقم در سال گذشته 33 درصد معادل 55 میلیون متر مکعب بوده است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران گفت که بارندگی ظرفیت ذخیره آب پشت دیگر سدهای استان از جمله البرز را پر کرده و دریچه های آن برای مدیریت سیلاب طبق برنامه مدیریتی نیز باز شده است.
تخریب صد درصدی 760 سردهنه رودخانه های مازندران
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران در بخش دیگری با بیان اینکه 760 سردهنه سنتی و مدرن در اثر سیلاب اخیر رودخانه های تلار، بابلرود، نکا رود و تجن به صورت صددرصد تخریب شدند، گفت: سردهنه سازی برای مدیریت و توزیع آب کشاورزی در این مناطق در حال انجام است.
یخکشی برآورد خسارت وارده بر سردهنه های رودخانه ها و دیوارهای حفاظتی را حدود 90میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: 60 سردهنه تخریب شده رودخانه ها مدرن بود که به لحاظ مدیریت آب کشاورزی، باید هرچه سریعتر باز سازی شود.
وی با بیان اینکه دیواره های حفاظتی پائین دست این رودخانه ها که از وسط شهرها عبور می کند دچار خسارت شده است، گفت: ترمیم و باز سازی دیوارهای حفاظتی از اولویت شرکت اب منطقه ای مازندران است.
وی به نقش رودخانه های مازندران در مشروب سازی زمین های کشاورزی ، بویژه شالیزارها اشاره کرد و بیان داشت : سیلاب وضعیت لایروبی رودخانه ها ، سردهنه ها را دچار اشکال اساسی کرده است و این روزها درخواست زیادی برای لایروبی رودخانه ها و سردهنه سازی از سوی کشاورزان وجود دارد.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران با بیان اینکه همه تجهیزات و ماشین آلات شرکت و پیمانکاران طرف قرارداد به صورت شبانه روزی در حال لایروبی و ساخت سردهنه های تخریب شده هستند، ادامه داد: با توجه به بالا بودن دبی آب ،عملیات لایروبی و ساخت سردهنه به کندی پیش می رود.
وی توضیح داد:از آنجاییکه 80 درصد از سردهنه های رودخانه های استان مازندران همچنان سنتی است ،عملیات ساماندهی و باز سازی سردهنه های رودخانه های منتهی به زمین های کشاورزی با مشارکت کشاورزان در حال انجام است.
استان مازندران دارای 230 هزار هکتار زمین های شالیزاری است و بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی هم اکنون شالیکاران مشغول آب تخت کردن و خزانه گیری هستند.
در این استان 120 رشته رودخانه اصلی و فرعی جاری است که حدود 460 هزار هکتار از اراضی زراعی و باغی استان را به روش های مختلف مشروب می کند.
آب مورد نیاز بیشتر شالیزارهای مازندران از رودخانه ها و با ایجاد بندهای انحرافی از سردهنه ها تامین می شود.
مازندران با تولید سالانه حدود یک میلیون تن برنج سفید ،42درصد برنج مورد نیاز کشور را تامین می کند.
بارش باران آخرین روزهای سال گذشته و اوایل سال جدید در مناطق جلگه ای و برف در مناطق کوهستانی و ییلاقی مازندران منجر به طغیان همه رودخانه های بزرگ و کوچک استان شدکه به بخش کشاورزی زراعی و باغی، سردهنه های رودخانه ها و دیوارهای حفاظتی و همچنین به هزاران خانوار شهری و روستایی خسارت سنگینی وارد کرد.
نظرتان را بیان کنید
پیام های ارسالی پس از تایید منتشر خواهند شد
پیام ها