نفتون: پانزدهمین نمایشگاه ایرانپلاست از ۱۸ بهمنماه به مدت ۴ روز در محل داثمي نمايشگاههاي تهران در حال برگزاري است. در اين نمايشگاه كه آخرين دستاوردهاي صنعت پتروشيمي عرضه ميشود، فرصتي براي تعامل بيشتر دست اندركاران اين صنعت با مخاطبان و نيز ارائه دستاوردهاي پايين دستي نفتي است كه با وجود تحريمهاي به معرض نمايش در آمده است.

به گزارش نفتون، از آنجا كه صنايع پايين دستي در صنعت نفت همواره به حمايت نياز داشته و دارد در كشور ما نيز در سياستهاي كلان يا تصميم گيريهاي سياسي، مهمترين ارزش صنعت پتروشيمي در ايجاد اشتغال و توسعه صنعتي محيط پيرامون خلاصه ميشود و از ديگر مزيت هاي رقابتي و نسبي اين صنعت كه از آن به عنوان زنجيره ارزش افزوده صنعت پتروشيمي نام برده مي شود، تا حدود بسياري غفلت شده است.
صنایع مانند پتروشيمي رتبه نخست را در بحث اشتغالزایی دارد و ردر صورت تمركز بيش تر بر اين مساله ميتوان در مناطق کمبرخوردار با سرمایهگذاری پایین، اشتغالزایی بالایی انجام داد چرا كه هم اكنون موضوع اشتغالزايي بحث اصلي در كشور است.
اين در حالي است كه وجود تحريمهاي مختلف به ويژه در صنعت نفت كار را براي مسئولان بيش از پيش سخت كرده است كه البته اين تحريمها در بخش پتروشيمي حداقل ممكن بوده است به طوري كه در بحث تحریمها، صنعت پتروشیمی کمترین آسیب را دیده است و درآمد آن در سال جدید به درآمدهای نفتی نزدیک شد و امسال حدود ۱۰ میلیارد دلار ارز در سامانه نیما عرضه کرده است.
نگاهي به ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي نيز نشان ميدهد كه اين رقم با وجود مشكلات عديدهاي كه وجود داشته اما از رشد خوبي برخوردار بوده است. در سال ۱۴۰۰ ظرفیت صنعت پتروشیمی به ۹۹ میلیون تن رسیده است که از محصولات متنوع پتروشیمی هم در بخش پلیمر و هم آمونیاک و زنجیرههای ارزش دیگر موجود است البته دستاوردها در بخشهای دیگر از جمله گاز و پالایش و پخش و … چشمگیر است.
از سوي ديگر و با توجه به آن كه کشور ایران ذخایر هیدروکربوری اول را در دنیا دارد، به طور بالقوه ۱۵۳ میلیارد بشکه نفت و ۳۳ هزار میلیارد مترمکعب گاز قابل استحصال در كشور وجود دارد.
يكي ديگر از مسائل و دغدغهها در اين صنعت مساله تامين خوراك پتروشيميهاست كه وزارت نفت بايد در اين راستا به توسعه میادین گازی و مشترک بپردازد تا با رفع اين نياز، دغدغه خوراك پتروشيميها برطرف شود. آن طور كه از شواهد پيداست به نظر ميرسد كه در این ۶ ماه بالغ بر ۴.۵ میلیارد دلار قرارداد هم با شرکتهای توانمند داخلی و هم با بخش خارجی به امضا رسيده كه اين امر كمك شاياني در رفع مساله مذكور دارد.
علاوه بر اين هدفگذاری رشد ۱۰۰ درصدی ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی تا پایان برنامه هشتم توسعه در برنامه مسئولان صنعت پتروشيمي قرار دارد به طوري كه قرار است بر اساس پیش بینیها صادرات محصولات پتروشیمی معادل ۱۴ میلیارد دلار تا پایان سال در برنامه قرار دارد.
به بيان ديگر، بر اساس برنامه ریزیهای انجام شده تا پایان برنامه هفتم ظرفیت پتروشیمی به ۱۴۲ میلیون تن افزایش پیدا میکند و این ظرفیت تا پایان برنامه هشتم به ۲۰۰ میلیون تن خواهد رسید.
لازم به ذكر است در حال حاضر ۱۴۰ نوع محصول پتروشیمی و ۳۳۳ گرید توسط صنعتگران پتروشیمی تولید میشود.
نظرتان را بیان کنید
پیام های ارسالی پس از تایید منتشر خواهند شد
پیام ها