نفتون: صنعت پتروشیمی ایران به عنوان یکی از صنایع مادر از مهمترین ارکان توسعه و موتور محرک بخشهای گوناگون اقتصاد کشور است.

به گزارش نفتون، طبق برآوردهای صورت گرفته درآمد ارزی پتروشیمی ایران تا سال آینده به رقم بیسابقه ۲۵ میلیارد دلار می رسد که این مقدار درآمدزایی از صنعت پتروشیمی مصداق دوری از خامفروشی است، علاوه بر این تولیدات صنعت پتروشیمی با هدف ممانعت از آیندهفروشی و خامفروشی، طی جهشهای دوم و سوم به مقدار ۱۰۰ میلیون تن میرسد، رقم ۲۵ میلیارد دلار یادشده نیز در پنج سال آینده، به ۳۴ میلیارد دلار خواهد رسید.
اين در حالي است كه تولید محصولات پتروشیمی ایران از ابتدای امسال تا پایان مهرماه، با وجود تحریمهای آمریکا و شیوع کرونا، بیش از هشت درصد افزایش داشته و به ۳۵ میلیون تن رسیده است.
با توجه به آن كه صنعت پتروشیمی بیشترین ارزش افزوده را در بین سایر صنایع وابسته به نفت و گاز در جهان دارا است مواد خام و اولیه را به محصولاتی پر مصرف و البته گران تبدیل میکند، قابلیت این را دارد تا درآمد بیشتری را به کشور وارد کند.
اما اكنون كه كشور در دشوارترين شرايط تحريمي خود به سر ميبرد این موضوع بیش از هر زمانی در تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران خودنمایی کرد. صنعت پتروشیمی به دلیل تنوع محصول و تعدد خریداران توانست تا حد زیادی از دام تحریم بگریزد و صادرات خود را ادامه دهد.
ذكر اين نكته ضروري است كه در سال ۱۳۹۸ حجم معاملات محصولات پتروشیمی بورس کالا در حدود ۴.۶ میلیون و با ارزش تقریباً ۴۳ هزار میلیارد تومان بود. طبق گزارشهای موجود ارزش این تالار در مقایسه با سال 1397 با رشدی ۳۸ درصدی همراه شد و این رشد در سال جاری نیز ادامه داشت.
نگاهی به آمار رسمی کشور نیز مؤید همین موضوع است، زیرا پایان امسال نسبت به سال 1392، مقدار تولید محصولات پتروشیمی سراسر کشور افزایشی دو برابری خواهد داشت، البته در بعضی از استانها که دارای واحدهای پتروشیمی هستند، این مقدار بیشتر است. برای نمونه در استان آذربایجان غربی، تولید محصولات پتروشیمی تا اوایل شهریور امسال رشدی ۳.۵ برابری را تجربه کرده است.
در واقع افزايش 8 درصدي توليد با وجود تحريمها به نوعي توان اين صنعت را نشان ميدهد و به بيان ديگر صنعت پتروشیمی با وجود تحریمهای آمریکا و شیوع کرونا نه تنها تولید خود را کاهش نداد بلکه رشد ۸ درصدی تولید را در ۷ ماهه سال جاری به ثبت رساند.
تا آنجا که از ابتدای سال ۹۹ تا پایان مهرماه، مجتمعهای پتروشیمی در مجموع ۳۵ میلیون تن محصول پتروشیمی تولید کردهاند که بخشی از آن در داخل کشور به عوان خوراک صنایع پایین دست استفاده شده و بخشی نیز صادر شده است.
سال 99 را شايد بتوان سال طلايي براي صنعت پتروشيمي كشور عنوان كرد. بهره برداري از ۱۷ طرح تا پايان سال و توليد با تمام ظرفيت تمام واحدهاي پتروشيمي همگي نشان از قدرت اين صنعت در داخل كشور دارد.
همان گونه كه در اخبار قبلي بدان اشاره شد با بهرهبرداری از این ۱۷ طرح، ظرفیت صنعت پتروشیمی از ۶۶ میلیون تن فعلی به ۹۰ میلیون تن در ابتدای سال آینده افزایش پیدا خواهد کرد.
اين در حالي است كه در حال حاضر ۳۳۳ گرید محصول پلیمری و ۴۰ نوع محصول شیمیایی در صنعت پتروشیمی ایران تولید میشود اما در جهش دوم پتروشیمی علاوه بر افزایش گریدهای پلیمری، ۱۵ نوع محصول شیمیایی به سبد پتروشیمی ایران اضافه میشود.
اجرای طرحهای جدید پتروشیمی که تولید ۵۰ میلیون تنی ایران را به ترتیب به ۱۰۰ و سپس به ۱۳۰ میلیون تن میرساند، بهعنوان جهشهای دوم و سوم صنعت پتروشیمی، آنقدر اهمیت داشت که حتی رهبر انقلاب نیز چندی پیش در سخنانشان به این موضوع پرداختند و آن را رویدادی مهم توصیف کردند. چنین موضوعی نشانه اهمیت شتاب توسعه صنعت پتروشیمی در ایران است که نهتنها نقش صنعت پتروشیمی ایران را در جامه عمل پوشاندن به هدف تقویت فروش فرآورده و محصول در کنار فروش نفت خام نشان میدهد، بلکه آیندهای امیدبخشتر برای تقویت درآمدهای ارزی کشور از طریق مهمترین محور جذب درآمدهای ارزی یعنی پتروشیمی نوید میدهد.
اميد ميرود با تحقق طرحهای جهش سوم تا سال ۱۴۰۴ ظرفیت صنعت پتروشیمی از ۱۰۰ میلیون تن در پایان سال ۱۴۰۰ به ۱۳۳ میلیون تن در سال ۱۴۰۴ افزایش پیدا میکند و در آمد صنعت نیز از ۲۵ میلیارد دلار بر اساس قیمتهای پایه سال ۹۵ به ۳۷ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۴ افزایش میرسد.
نظرتان را بیان کنید
پیام های ارسالی پس از تایید منتشر خواهند شد
پیام ها